Van plant naar kop

Wat is koffie nu precies? De koffieboon is in feite een volgroeid zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen. Na het oogsten van de koffiebessen worden zij ontdaan van haar buitenste laag en zijn ze klaar om gedroogd te worden.

Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekaramelliseerd waardoor de koffieolie ontstaat die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon. Er zijn verschillende gradaties van branding, van licht gebrand tot zeer donker gebrand.

Na het branden worden de bonen gemalen. Ook bij de maling geld dat er verschillende variëteiten zijn in de maling, van zeer fijn (voor espresso of filterkoffie) tot half grof. Dan is het tijd om de koffie te zetten en begint het echte genieten!

Maar waar komt het nou vandaan?
De koffiegordel verwijst naar de equatoriale regio’s van de aarde waar koffie het gemakkelijkst wordt verbouwd – tussen 25 graden ten noorden van de evenaar en 30 graden ten zuiden, een bereik dat de tropen bijna volledig overlapt, volgens de National Coffee Association. Deze regio omvat koffieproducerende gebieden zoals Brazilië, Colombia, Costa Rica, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, de Verenigde Staten (Californië , Hawaii, Puerto Rico), Venezuela, China, India, Indonesië, Laos, Nepal, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filippijnen, Thailand, Vietnam, Angola, Burundi, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Gabon, Ghana , Guinee, Ivoorkust, Liberia, Kenia, Madagaskar, Malawi, Rwanda, Sierra Leone, Tanzania, Oost-Timor, Trinidad en Tobago, Togo, Oeganda, Jemen, Zimbabwe en Zambia – om er maar een paar te noemen.

Kan ik dat dan overal kweken?
Net zoals het thuis kweken van de beste planten voor je tuin, heeft koffie specifieke behoeften om te gedijen. Deze omvatten milde temperaturen, hogere luchtvochtigheid en rijke grond, evenals, in sommige gevallen, hoogte. Voor Arabica-koffie kunnen hoge, bergachtige gebieden met de juiste balans van zon, wolken en dag/nacht temperatuurverschillen de ideale omstandigheden scheppen voor koffie om te groeien. Het grootste deel van de koffiegordel heeft ook een regenseizoen (gebieden dichter bij de evenaar hebben er meer dan één) die koffieplanten ook nodig hebben. (Kieskeurig als ze zijn, willen ze ook een droog seizoen.)

In landen als Ethiopië of Colombia wordt koffie gewoonlijk op grote hoogte verbouwd, meer dan 1800 meter, en koffie van hoge kwaliteit wordt doorgaans als van hoge kwaliteit beschouwd vanwege het effect dat dergelijke verhogingen hebben op de smaak in het kopje. Niet alle koffiesoorten in de koffiegordel groeien echter op grote hoogten, met name Brazilië, dat een enorme hoeveelheid van ’s werelds koffiesoorten op veel lagere hoogten verbouwt. (Zo werd de eerste koffie in de Brazilië’s Cup of Excellence 2020 geteeld op slechts 850 meter boven zeeniveau.)

Robusta-koffie groeit gemakkelijker op lagere hoogten en kan beter zon en droogte verdragen dan Arabica-koffieplanten.

Het Nederlandse klimaat is dan ook niet geschikt voor de koffie plant.

It's Your Coffee Jan van de Boschkade 5-7 7942 EN Meppel